Ingredienser
Pajskal
- 300 g Vetemjöl (5dl)
- 165 g Smör
- 120 g Florsocker (2dl)
- 45 g Mandelmjöl (ca 1dl)
- 3 g Havssalt
- 60 g Ägg (ca 1st)
Äppelkaka
- 68 g Rumsvarmt smör
- 32 g Strösocker1 (ca 0,4dl)
- 27 g Rumsvarm äggula (ca 2st)
- 17 g Citronsaft (ca 1msk)
- 35 g Rumsvarm äggvita (1 ägg)
- 32 g Strösocker2 (ca 0,4dl)
- 22 g Mandelmjöl (ca 0,5dl)
- 3 g Bakpulver (ca 1tsk)
- 68 g Vetemjöl (ca 1,2dl)
- 120 g Gröna äpple
Kolasås
- 45 g Smör
- 100 g Glykossirap (ca 0,8dl)
- 3 g Havssalt
- 85 g Muscovadosocker (ca 1,2dl)
- Valnötter
Instruktioner
Pajskal
- Sila mjöl, florsocker och mandelmjöl tillsammans.
- Lägg det siktade mjölet, florsocker och mandelmjöl samt tärnade smöret i en mixerskål.
- Vispa allt med en platt visp på låg hastighet för att få fina smulor.
- Vispa in ägget lite i taget. Blanda degen bara en lite kort stund du har en deg.
- Dela degen i 2 delar och rulla ut mellan 2 bakplåtspapper.
- Ställ in i frysen i ca 1 timme.
- Forma in degen i formen och skär bort överskottet.
- Lägg formen i frysen i 5-10 min.
- Lägg formen på silikonmattan och grädda degen i 150 grader i ca 12-15min.
- Ta ut formen ur ugnen och låt den svalna i rumstemperatur.
Äppelkaka
- Vispa smör och socker1 tillsammans tills massan har ökat i volym och har ljusnat.
- Tillsätt gradvist ägget i smöret medan den vispas i medel hastighet.
- Fortsätt vispa och tillsätt rumsvarma citronsaften.
- Börja och vispa äggvita i en separat bunke. Tillsätt socker2 i 3-4omgångar. Vispa marängen tills fasta toppar. Den ska vara elastisk och bilda så kallade fågelnäbben.
- Blanda försiktigt marängen i smörmassan i 3 steg.
- I en separat bunke blanda vetemjöl och, mandelmjöl och bakpulver.
- Tillsätt i 3 omgångar alla torra ingredienserna i marängen och blanda.
- Häll smeten i en spritspåse och klipp av toppen på spritspåsen.
- Spritsa pajformen ca 2/3 delar.
- Skala och hacka äpplen i smådelar. Lägg äpplen över kaksmeten och tryck försiktigt ner dem.
- Baka pajen i ugnen i 170 grader i ca 10-12 min.
Kolasås
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt glykossirapen och blanda. Tillsätt muscovadosocker och salt. Låt allt socker smälta under omrörning.
- Ta bort från värmen och låt kolan svalna.
- Lägg på valnötterna.
- Häll kolasåsen över pajen och baka i 160 grader i ca 10-12 min.
- Låt svalna och servera gärna med vaniljsås.