Skip to content
Open navigation

Dorblu och päron macaron

Dorblu och päron macaron är en spännande smakkombination som förenar den salta och krämiga smaken av dorbluost med den sötma och saftighet som päron bidrar med. Dessa macarons har ett krispigt yttre skal och en fyllning som kombinerar den kraftfulla smaken av dorblu med den subtila fruktigheten från päron. Smakerna balanserar varandra väl, med dorbluostens sälta som kompletteras av päronets naturliga sötma. Resultatet är en smakupplevelse som är både salig och harmonisk. Dorblu och päron macarons är en perfekt aptitretare för dem som söker något unikt och smakfullt att njuta av vid speciella tillfällen eller som en delikat skämselförnöjelse närhelst du vill överraska dina smaklökar.

Av root

    Ingredienser

    Macaronskal

    Päronkompott

    Dorblu cheese ganache

    Instruktioner

    Macaronskal

    1. Sila mandelmjölet med florsocker eller kör i en matmixer.
    2. Koka vatten och socker1 till 105 garder. Börja vispa äggvita1 tills du har fått en liten skum. Häll i socker2 och vispa tills det skummar.
    3. När sockersirapen har nått 118 grader ta bort den från värmen och vänta tills det har slutat att bubbla. Häll sedan i en tunn stråle sirap över äggskummen och fortsätt vispa med medium hastighet tills du har fått en maräng.
    4. När marängen är nästan klar, tillsätt din färg och vispa lite till.
    5. Du vet när marängen är klar när den har växt i volym, blivit glänsande och fått fågelnäbb- stadiet.
    6. I en separat bunke blanda ihop mandelmjöl och florsockret med äggvita2 till en marsipan pasta.
    7. I 3 portioner/delar blanda försiktigt marängen med marsipan pastan.
    8. Den tredje satsen bör blandas mycket varsamt.
    9. Blandningen ska inte vara fast eller alltför rinnigt.
    10. Överför smeten till spritspåsen och applicera macarons i önskad storlek på en silikonmatta. Låt macaronen vila i rumstemperatur i 20 min tills de har fått skorpa på ytan. De ska inte vara klibbiga.
    11. Baka de i 160 grader vanlig ugnsvärme i 12 minuter. Men håll koll på värmen i din ugn.
    12. Ta bort silikonmattan direkt efter gräddningen från plåten. Låt macaronen svalna helt innan du tar bort dem från mattan.

    Päronkompott

    1. Skala päronen och dela i små bitar.
    2. Lägg päron, vaniljfrön och själva vaniljstången, citronsaft och glykos i kastrull och koka i ca 10 min.
    3. Blanda pektin och socker tillsammans. Tillsätt dem gradvis i kompotten och rör om då och då. Koka i ca 10-30 sekunder för att aktivera pektinet.
    4. Ställ in kompotten i kylen för att stabilisera den.

    Dorblu cheese ganache

    1. Koka upp 1/3 av vispgrädden.
    2. Lägg vit choklad och 100 g av Dorblu-osten i en skål. Häll över den kokande vispgrädden och låt det stå i 30 sekunder.
    3. Mixa med en stavmixer tills du får en glansig textur.
    4. Häll över resterande kalla vispgrädden och blanda med spatel.
    5. Plasta över ganachen med plastfolie och ställ i kylen i ca 12 timmar.
    6. Vispa ganachen med resten av Dorblu-osten innan användning.

    Notes

    Montering av Dorblu och päron macarons:

    1. Häll ganachen i spritspåse med en rund tyll.
    2. Häll päronkompotten i spritspåse utan tyll men klipp av toppen på spritspåsen.
    3. Spritsa i mitten av ena macaron skal med ganachen och spritsa in i ganachen med päronkompotten.
    4. Lägg på andra macaron skal och tryck ihop.
    5. Ställ in färdiga macaronen i kyl med 2-3 grader i 12 timmar innan servering.