Ingredienser
Macaronskal
- 150 g Mandelmjöl (3dl)
- 150 g Florsocker (2,5dl)
- 125 g Socker1 (1,4dl)
- 50 g Vatten (0,5dl)
- 55 g Äggvita1
- 25 g Socker2 (ca 2msk)
- 55 g Äggvita2
Päronkompott
- 200 g Päron
- 40 g Glykossirap (2msk)
- 10 g Citronsaft (ca 1msk)
- 4 g Pectin NH (ca 1 tsk)
- 20 g Socker
- 1 st Vaniljstång
Dorblu cheese ganache
- 380 g Vispgrädde (ca 4dl)
- 140 g Vit choklad
- 150 g Dorblu cheese
Instruktioner
Macaronskal
- Sila mandelmjölet med florsocker eller kör i en matmixer.
- Koka vatten och socker1 till 105 garder. Börja vispa äggvita1 tills du har fått en liten skum. Häll i socker2 och vispa tills det skummar.
- När sockersirapen har nått 118 grader ta bort den från värmen och vänta tills det har slutat att bubbla. Häll sedan i en tunn stråle sirap över äggskummen och fortsätt vispa med medium hastighet tills du har fått en maräng.
- När marängen är nästan klar, tillsätt din färg och vispa lite till.
- Du vet när marängen är klar när den har växt i volym, blivit glänsande och fått fågelnäbb- stadiet.
- I en separat bunke blanda ihop mandelmjöl och florsockret med äggvita2 till en marsipan pasta.
- I 3 portioner/delar blanda försiktigt marängen med marsipan pastan.
- Den tredje satsen bör blandas mycket varsamt.
- Blandningen ska inte vara fast eller alltför rinnigt.
- Överför smeten till spritspåsen och applicera macarons i önskad storlek på en silikonmatta. Låt macaronen vila i rumstemperatur i 20 min tills de har fått skorpa på ytan. De ska inte vara klibbiga.
- Baka de i 160 grader vanlig ugnsvärme i 12 minuter. Men håll koll på värmen i din ugn.
- Ta bort silikonmattan direkt efter gräddningen från plåten. Låt macaronen svalna helt innan du tar bort dem från mattan.
Päronkompott
- Skala päronen och dela i små bitar.
- Lägg päron, vaniljfrön och själva vaniljstången, citronsaft och glykos i kastrull och koka i ca 10 min.
- Blanda pektin och socker tillsammans. Tillsätt dem gradvis i kompotten och rör om då och då. Koka i ca 10-30 sekunder för att aktivera pektinet.
- Ställ in kompotten i kylen för att stabilisera den.
Dorblu cheese ganache
- Koka upp 1/3 av vispgrädden.
- Lägg vit choklad och 100 g av Dorblu-osten i en skål. Häll över den kokande vispgrädden och låt det stå i 30 sekunder.
- Mixa med en stavmixer tills du får en glansig textur.
- Häll över resterande kalla vispgrädden och blanda med spatel.
- Plasta över ganachen med plastfolie och ställ i kylen i ca 12 timmar.
- Vispa ganachen med resten av Dorblu-osten innan användning.
Notes
Montering av Dorblu och päron macarons:
- Häll ganachen i spritspåse med en rund tyll.
- Häll päronkompotten i spritspåse utan tyll men klipp av toppen på spritspåsen.
- Spritsa i mitten av ena macaron skal med ganachen och spritsa in i ganachen med päronkompotten.
- Lägg på andra macaron skal och tryck ihop.
- Ställ in färdiga macaronen i kyl med 2-3 grader i 12 timmar innan servering.