Skip to content
Open navigation

Persisk Baghali Polo med lammlägg

En traditionell persisk maträtt med en smakupplevelse utöver det vanliga.

Av Parisa Jakobsson

    Ingredienser

    Lammlägg

    Baghali polo

    Instruktioner

    Lammben

    1. Hetta upp olja i en gryta. Lägg lammlägg i grytan och stek dem. Kom ihåg att vända skaften för att få alla sidorna stekta.
    2. Tillsätt hackade löken och stek lite till.
    3. Tillsätt hackade vitlöken, gurkmejan, kanelstång och saffran i grytan och rör om ingresienserna.
    4. Häll över kokt vatten och sätt på locket till grytan och låt koka ca 3 timmar. Jag brukar hälla i 1-2 msk vitvinsvinäger för att få köttet mört samt påskynda koktiden till ca 2 timmar. Salta och peppra efter smak.

    Baghali Polo

    1. Blötlägg riset genom att hälla vatten över riset och blanda i saltet ca 1 timme innan du ska koka upp den.
    2. Koka upp riset med samma vatten som du har haft för blötningen. ev behövs det lite mer vatten. Så tillsätt mer vatten och koka. När vattenet har kokat häll i 1 glas riktigt kall vatten och rör om försiktigt. Låt riset koka utan lock tills vattenet har kokats upp igen.
    3. Sila av vattnet. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och sänk värmen till lågt. Häll i 1 dl olja och lägg i pitabrödet.
    4. Blanda bondbönorna och dillen med riset. Om du använder frysta bondbönor behöver du inte koka dem innan.
    5. Häll riset i kastrullen, gör några hål i risberget och täck locket med kökshanduk och lägg på kastrullen. Låt riset ångkokas utan att lyfta upp locket i ca 20-30 min över låg värme. För att vara säkert om riset är klar så lyft upp locket, om du ser ånga och känner på riset så är den klar.
    6. När riset har ångat, blanda lite av det bryggt saffran och servera riset i ett fat medan du garnerar med saffranriset. Ta bort kanelstången från lammlägg och servera den i ett annat fat. Servera maträtten gärna med persiskt sallad och tzatziki.

    Notes