Skip to content
Open navigation

Choklad cupcakes med kolasås

Cupcakes är enstaka portioner av sockerglädje som aldrig går ur mode. Dem är goda och enkla att baka. Därför älskar jag dem mest av alla bakverk.

Av Parisa Jakobsson

    Ingredienser

    Choklad muffins

    Kolasås

    Choklad smörkräm

    Instruktioner

    Choklad muffins

    1. Värm ugnen 175 grader. Förbred 12 muffinsformar.
    2. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
    3. Smält smöret och häll i gräddfilen och kaffet. Blanda försiktigt ner det i smeten.
    4. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver, och salt i en dunke.
    5. Vänd det försiktigt ner i smeten.
    6. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad eller några sekunder i mikron. Blanda chokladen i smeten,.
    7. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 min. Låt svalna.

    Kålasås

    1. Häll upp alla ingredienser i en kastrull och koka i ca 15-20 min eller tills kolan når 107-110 grader. Du kan göra ett kulprov genom att droppa lite kola i kallt vatten. Om den stelnar så är kolasåsen redo. Häll i en glasburk för att svalna i kylskåpet.

    Choklad Smörkräm

    1. Med en mixer försedd med en paddel, vispa smöret på medelhastighet tills det är krämigt, cirka 2 minuter.
    2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa på låg hastighet. Tillsätt 1/4 kopp mer florsocker eller kakaopulver om frostingen är för tunn eller ytterligare en matsked grädde om frostingen är för tjock.
    3. Gräv ett litet hål i mitten av muffinsen och spritsa in kålasåsen. Spritsa över smörkrämen på muffinsen och ställ i kylen innan servering.

    Notes