Ingredienser
Choklad muffins
- 3 st Ägg
- 100 g Strösocker
- 1 tsk Vaniljsocker
- 50 g Smör
- 1 dl Gräddfil
- 3 msk Kallt kaffe
- 210 g Vetemjöl
- 2 tsk Bakpulver
- 25 g Kakaopulver
- 1 nypa Havssalt
- 100 g Mörk Choklad 70%
Kolasås
- 3 dl Vispgrädde
- 2,5 dl Strösocker
- 1/5 dl Ljus sirap
- 1 nya Havssalt
Choklad smörkräm
- 210 g Osaltad smör (Rumstempererad)
- 300 g Florsocker
- 40 g Kakaopulver
- 45 ml Vispgrädde (Rumstempererad)
- 1 nypa Havssalt
- 2 tsk Vaniljextrakt
Instruktioner
Choklad muffins
- Värm ugnen 175 grader. Förbred 12 muffinsformar.
- Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret och häll i gräddfilen och kaffet. Blanda försiktigt ner det i smeten.
- Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver, och salt i en dunke.
- Vänd det försiktigt ner i smeten.
- Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad eller några sekunder i mikron. Blanda chokladen i smeten,.
- Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 min. Låt svalna.
Kålasås
- Häll upp alla ingredienser i en kastrull och koka i ca 15-20 min eller tills kolan når 107-110 grader. Du kan göra ett kulprov genom att droppa lite kola i kallt vatten. Om den stelnar så är kolasåsen redo. Häll i en glasburk för att svalna i kylskåpet.
Choklad Smörkräm
- Med en mixer försedd med en paddel, vispa smöret på medelhastighet tills det är krämigt, cirka 2 minuter.
- Tillsätt resten av ingredienserna och vispa på låg hastighet. Tillsätt 1/4 kopp mer florsocker eller kakaopulver om frostingen är för tunn eller ytterligare en matsked grädde om frostingen är för tjock.
- Gräv ett litet hål i mitten av muffinsen och spritsa in kålasåsen. Spritsa över smörkrämen på muffinsen och ställ i kylen innan servering.