Skip to content
Open navigation

Lamm med Medelhavsris

Ris är den enda ingrediensen som binder kultur och kök tillsammans runt om i världen. Det fina med ris är att den kan vara ett ödmjukt tillbehör eller stå i strålkastare. Inget hushåll i Mellanöstern är komplett utan någon typ av festlig risrätt.

Av Parisa Jakobsson

    Ingredienser

    Lamm

    Medelhavsris

    Instruktioner

    Lamm

    1. Blötlägg riset ca 1 timme innan du ska koka.
    2. Värm ugnen till 165 grader.
    3. Salta och peppra lammet och stek lammet tills gyllenbrun.
    4. Tillsätt vitlök, lök, ingefära, tomater, jalapeños och korianderblad och stjälkar till en matberedare och kör tills det är fint hackad men inte mosad..
    5. Överför lammet till en separat tallrik.
    6. Tillsätt vitlök-ingfärsblandningen i ugntålig pannan och koka på medelvärme under lätt omrörning, tills de börjar dofta och är lätt färgad, ca 8 minuter.
    7. Tillsätt spiskummin, kanel, och kryddpeppar, och koka i 30 sekunder, lägg sedan tillbaka lammet i pannan tillsammans med ca 1 liter vatten, salt, och peppar.
    8. Koka upp över medelhög värm och sätt på lock. Ställ pannan i mitten av ugnen.
    9. Koka ca 3 timmar. Rör om då och då.
    10. Överför lammet och två tredjedelar av såsen till en stor skål. Använd två gafflar för att strimla köttet grovt i stora bitar, Vispa yoghurten, persilja och extra koriander i pannan med köttsåsen.

    Medelhavsris

    1. I en stor panna stek smör, kryddnejlika och kanelstången.
    2. Sila riset och häll i pannan, rör om.
    3. Tillsätt ca 1 liter kokande vatten och 1 tsk salt och koka upp. Sänk värmen efter 5 min. Fortsätt koka i ca 15 min innan du stänger av värmen och låter pannan stå kvar på spisen.
    4. Under tiden blanda russin, berberris med äppelcidervinäger i en skål och ställ åt sidan i minst 15 min.
    5. Stek sötmandeln med en nya salt i en medelstor panna. Rör om ofta. Ta av värmen och rör i russin och berberies. Rör om hele tiden.
    6. Blanda bryggd saffran med riset.
    7. Skeda hälften av risblandningen på en stor serveringsfat och toppa med hälften av lammblandning. Upprepa med resten ris och lamm, skeda sedan nötgarneringen överallt. Servera med eventuell extra yoghurtsås vid sidan av.

    Notes