Ingredienser
Lammlägg
- 2 st Lammlägg
- 1 st Gul lök
- 4 st vitlök
- salt/peppar
- 1 msk Gurkmeja
- st Kanelstång
- Olja
- Saffran (Bryggt)
- ca 1 Liter Kokt vatten
Baghali polo
- 3-4 dl Basmati Ris
- 4-5 msk salt
- 1 glas Kall vatten
- 2 dl Bondbönor
- 1 dl Hackade Färska dill
- Saffran (Bryggt)
- 20 g Smält smör
- 1 st Pita Bröd (För tahdig)
Instruktioner
Lammben
- Hetta upp olja i en gryta. Lägg lammlägg i grytan och stek dem. Kom ihåg att vända skaften för att få alla sidorna stekta.
- Tillsätt hackade löken och stek lite till.
- Tillsätt hackade vitlöken, gurkmejan, kanelstång och saffran i grytan och rör om ingresienserna.
- Häll över kokt vatten och sätt på locket till grytan och låt koka ca 3 timmar. Jag brukar hälla i 1-2 msk vitvinsvinäger för att få köttet mört samt påskynda koktiden till ca 2 timmar. Salta och peppra efter smak.
Baghali Polo
- Blötlägg riset genom att hälla vatten över riset och blanda i saltet ca 1 timme innan du ska koka upp den.
- Koka upp riset med samma vatten som du har haft för blötningen. ev behövs det lite mer vatten. Så tillsätt mer vatten och koka. När vattenet har kokat häll i 1 glas riktigt kall vatten och rör om försiktigt. Låt riset koka utan lock tills vattenet har kokats upp igen.
- Sila av vattnet. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och sänk värmen till lågt. Häll i 1 dl olja och lägg i pitabrödet.
- Blanda bondbönorna och dillen med riset. Om du använder frysta bondbönor behöver du inte koka dem innan.
- Häll riset i kastrullen, gör några hål i risberget och täck locket med kökshanduk och lägg på kastrullen. Låt riset ångkokas utan att lyfta upp locket i ca 20-30 min över låg värme. För att vara säkert om riset är klar så lyft upp locket, om du ser ånga och känner på riset så är den klar.
- När riset har ångat, blanda lite av det bryggt saffran och servera riset i ett fat medan du garnerar med saffranriset. Ta bort kanelstången från lammlägg och servera den i ett annat fat. Servera maträtten gärna med persiskt sallad och tzatziki.