Skip to content
Open navigation

Svartvinbär honungstårta

Svarta vinbärshonungstårta är en utsökt dessert med flera lager saftiga tårtbottnar, fyllning av svarta vinbär och honung samt en len grädde. Smaken är en balans mellan svarta vinbärs syrlighet och naturlig honungs sötma, vilket skapar en härlig smakupplevelse. Tårtan är perfekt för speciella tillfällen och kan dekoreras med färska svarta vinbär och pudersocker för extra elegans.

Av root

    Ingredienser

    Honungsbotten

    Svartvinbärssylt

    Svartvinbär Paté de fruit

    Svartvinbär frosting

    Cream cheese smörkräm

    Instruktioner

    Honungsbotten

    1. Lägg ägg och socker i en skål och vispa med medelhastighet tills en lätt fluffig och vit massa bildas.
    2. Värm honung och smör på låg värme i en kastrull och tillsätt sedan bikarbonat. Rör om då och då tills det börjar skumma. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt det svalna något.
    3. Sikta bakpulver och mjöl i en separat skål och blanda sedan med en ballongvisp.
    4. Tillsätt 2-3 matskedar av äggmassan i smör- och honungsblandningen och blanda till en jämn smet. Häll sedan tillbaka det i skålen med de vispade äggen och blanda försiktigt med en slickepott.
    5. Vänd försiktigt ner de siktade och blandade torra ingredienserna i honungs- och äggblandningen.
    6. Förbered 8 ark bakplåtspapper, cirka 22 cm i diameter, med en cirkel ritad i mitten.
    7. Häll 1/8 (cirka 110 g) av smeten på varje papper och bred försiktigt ut den i ett tunt lager över hela ytan av den ritade cirkeln med hjälp av en slickepott.
    8. Grädda i ugnen vid 180 grader i ca 4-6 minuter tills de är gyllenbruna.
    9. Låt dem svalna i rumstemperatur och skär sedan ut cirklarna med en tårtring på 20 cm.

    Svarta vinbär sylt

    1. Häll svart vinbären i en kastrull och tillsätt 100 g av sockret. Koka upp på medelvärme.
    2. Ta blandningen från värmen och häll den genom en sil. Låt den rinna av en stund. Ställ sedan bärsaften åt sidan. Du kommer att behöva den för Paté de fruit.
    3. Lägg de mjuka vinbären i en matberedare och mixa till en puré. Sedan sila purén.
    4. Lägg tillbaka purén i kastrullen och värm den på låg värme under konstant omrörning.
    5. När blandningen når 35-40 grader, tillsätt det återstående sockret och pektinet.
    6. Rör om och koka upp purén.
    7. Ta bort kastrullen från värmen och häll den i en skål. Täck den med plastfolie på ytan. Låt den svalna till rumstemperatur och ställ den sedan i kylen för att stabilisera sig.

    Svart vinbär Paté de fruit

    1. Häll svart vinbärsjuicen i en kastrull och värm den över låg värme.
    2. Blanda socker och pektin tillsammans och häll det sakta över juicen under omrörning.
    3. Koka upp, häll i en separat skål och täck över med plastfolie. Låt det svalna till rumstemperatur och ställ sedan i kylen.

    Dränerad crème fraiche

    1. Placera en sil över en djup skål och täck den med ostduken.
    2. Häll crème fraiche på ostduken och ställ den i kylen (4 °C / 39 °F) i 2-3 timmar eller över natten.

    Svart vinbär frosting

    1. Lägg alla ingredienser i en stor skål och vispa med medelhastighet tills det bildas en tjock och fluffig frosting.

    Cream cheese smörkräm

    1. Lägg i rums tempererade smör och florsocker i en skål och vispa med paddelfästet på medelhastighet tills det är en fluffig och lätt massa.
    2. Tillsätt gradvis den kalla färskosten. Vispa smörkrämen på låg hastighet för att förhindra luft bubblor från att komma in i grädden.
    3. När smörkrämen har blandats till den är slät, tillsätt den svart vinbär paté de fruit och vispa tills krämen är slät och fast.

    Notes

    Montering:

    1. Väg upp frostningen och dela den i 7 lika delar ca 170 g.
    2. Väg upp svartvinbär sylten i 3 delar ca 110 g.
    3. Applicera lite frosting över mitten av en rund tårtbotten och lägg det första botten delen på den.
    4. Applicera första delen av frostningen och fördela jämnt över ytan med en spatel.
    5. Täck den med den andra botten och tryck ner det något.
    6. Applicera den andra delen av frostningen. Och fördela jämnt över ytan. Nu tillsätter du svart vinbär sylten över frostningen och fördelar jämnt över frostningen.
    7. Täck den med tredje botten över och tryck ner det något.
    8. Montera ihop tårtan genom att varva lagret med frosting och lager med sylten.
    9. Linda in kakan med plastfilm och sätt på en justerbar tårtring och dra åt den.
    10. Ställ in tårtan i kylen.

    Dekorering av tårta:

    1. Ta bort ringen och plasten från kakan som har legat en natt i kylen.
    2. Bred ut smörkrämen över kakans yta genom att använda spatel.
    3. Jämna sedan till tårtans sidor.
    4. Efter första applicerade smörkräm, lägg kakan i kylen i 30-40 min.
    5. Applicera smörkräm en andra gång för att få en fin och jämn yta.
    6. Dekorera tårtan med färska svart vinbär och blommor.