Ingredienser
Honungsbotten
- 280 g Honung (ca 2,3dl)
- 70 g Smör
- 4 g Bikarbonat (1tsk)
- 230 g Ägg (ca 4,5st)
- 60 g Florsocker (ca 0,7dl)
- 270 g Vetemjöl (4,5dl)
- 4 g Bakpulver (1tsk)
Svartvinbärssylt
- 500 g Svarta vinbär (färska eller frysta)
- 180 g Socker (2dl)
- 5 g Pektin NH (1tsk)
Svartvinbär Paté de fruit
- 160-180 g Svarta vinbär juice (ca 1,8dl)
- 30 g Socker (2,2msk)
- 2-3 g Pektin NH (0,5tsk)
Svartvinbär frosting
- 550 g 25-30% dränerad creme fraiche (ca 5,5dl)
- 250 g Cream cheese (ca 3dl)
- 200 g Vispgrädde (2dl)
- 100 g Florsocker (ca 1,7dl)
- 100 g Svartvinbär paté de fruit (1dl)
Cream cheese smörkräm
- 160 g Smör
- 420 g Cream cheese (ca 5dl)
- 40 g Florsocker (ca 0,7dl)
- 100 g Svarta vinbär paté de fruit (1dl)
Instruktioner
Honungsbotten
- Lägg ägg och socker i en skål och vispa med medelhastighet tills en lätt fluffig och vit massa bildas.
- Värm honung och smör på låg värme i en kastrull och tillsätt sedan bikarbonat. Rör om då och då tills det börjar skumma. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt det svalna något.
- Sikta bakpulver och mjöl i en separat skål och blanda sedan med en ballongvisp.
- Tillsätt 2-3 matskedar av äggmassan i smör- och honungsblandningen och blanda till en jämn smet. Häll sedan tillbaka det i skålen med de vispade äggen och blanda försiktigt med en slickepott.
- Vänd försiktigt ner de siktade och blandade torra ingredienserna i honungs- och äggblandningen.
- Förbered 8 ark bakplåtspapper, cirka 22 cm i diameter, med en cirkel ritad i mitten.
- Häll 1/8 (cirka 110 g) av smeten på varje papper och bred försiktigt ut den i ett tunt lager över hela ytan av den ritade cirkeln med hjälp av en slickepott.
- Grädda i ugnen vid 180 grader i ca 4-6 minuter tills de är gyllenbruna.
- Låt dem svalna i rumstemperatur och skär sedan ut cirklarna med en tårtring på 20 cm.
Svarta vinbär sylt
- Häll svart vinbären i en kastrull och tillsätt 100 g av sockret. Koka upp på medelvärme.
- Ta blandningen från värmen och häll den genom en sil. Låt den rinna av en stund. Ställ sedan bärsaften åt sidan. Du kommer att behöva den för Paté de fruit.
- Lägg de mjuka vinbären i en matberedare och mixa till en puré. Sedan sila purén.
- Lägg tillbaka purén i kastrullen och värm den på låg värme under konstant omrörning.
- När blandningen når 35-40 grader, tillsätt det återstående sockret och pektinet.
- Rör om och koka upp purén.
- Ta bort kastrullen från värmen och häll den i en skål. Täck den med plastfolie på ytan. Låt den svalna till rumstemperatur och ställ den sedan i kylen för att stabilisera sig.
Svart vinbär Paté de fruit
- Häll svart vinbärsjuicen i en kastrull och värm den över låg värme.
- Blanda socker och pektin tillsammans och häll det sakta över juicen under omrörning.
- Koka upp, häll i en separat skål och täck över med plastfolie. Låt det svalna till rumstemperatur och ställ sedan i kylen.
Dränerad crème fraiche
- Placera en sil över en djup skål och täck den med ostduken.
- Häll crème fraiche på ostduken och ställ den i kylen (4 °C / 39 °F) i 2-3 timmar eller över natten.
Svart vinbär frosting
- Lägg alla ingredienser i en stor skål och vispa med medelhastighet tills det bildas en tjock och fluffig frosting.
Cream cheese smörkräm
- Lägg i rums tempererade smör och florsocker i en skål och vispa med paddelfästet på medelhastighet tills det är en fluffig och lätt massa.
- Tillsätt gradvis den kalla färskosten. Vispa smörkrämen på låg hastighet för att förhindra luft bubblor från att komma in i grädden.
- När smörkrämen har blandats till den är slät, tillsätt den svart vinbär paté de fruit och vispa tills krämen är slät och fast.
Notes
Montering:
- Väg upp frostningen och dela den i 7 lika delar ca 170 g.
- Väg upp svartvinbär sylten i 3 delar ca 110 g.
- Applicera lite frosting över mitten av en rund tårtbotten och lägg det första botten delen på den.
- Applicera första delen av frostningen och fördela jämnt över ytan med en spatel.
- Täck den med den andra botten och tryck ner det något.
- Applicera den andra delen av frostningen. Och fördela jämnt över ytan. Nu tillsätter du svart vinbär sylten över frostningen och fördelar jämnt över frostningen.
- Täck den med tredje botten över och tryck ner det något.
- Montera ihop tårtan genom att varva lagret med frosting och lager med sylten.
- Linda in kakan med plastfilm och sätt på en justerbar tårtring och dra åt den.
- Ställ in tårtan i kylen.
Dekorering av tårta:
- Ta bort ringen och plasten från kakan som har legat en natt i kylen.
- Bred ut smörkrämen över kakans yta genom att använda spatel.
- Jämna sedan till tårtans sidor.
- Efter första applicerade smörkräm, lägg kakan i kylen i 30-40 min.
- Applicera smörkräm en andra gång för att få en fin och jämn yta.
- Dekorera tårtan med färska svart vinbär och blommor.