Skip to content
Open navigation

Yuzu- & marängpaj

Yuzu- och marängpaj är en ljuvlig dessert som kombinerar den friska och citrusartade smaken av yuzu med det lätt krispiga och söta inslaget av maräng. Denna paj består vanligtvis av en smörig pajskal som fylls med en härlig yuzufyllning och toppas sedan med luftiga marängtoppar. Yuzu är en asiatisk citrusfrukt med en unik smakprofil som är någonstans mellan citron och lime, och den ger pajen en uppfriskande och syrlig ton. Marängen, som är gjord av vispat äggvita och socker, ger en kontrasterande textur och sötma till pajen. Resultatet är en fantastisk smakkombination av sött och syrligt, mjukt och krispigt. Yuzu- och marängpaj är en perfekt avslutning på en måltid och passar särskilt bra på sommaren eller när du vill njuta av något uppfriskande och sofistikerat.

Av root

    Ingredienser

    Mördeg

    Yuzukräm

    Italiensk maräng

    Instruktioner

    Mördeg

    1. Blanda alla torra ingredienserna för mördegen i en skål och blanda dem ihop med en paddelblandare.
    2. Tillsätt kallt tärnat smör och fortsätt att mixa i några minuter med låg hastighet.
    3. Tillsätt äggen och blanda till en deg. Arbeta inte så mycket med degen.
    4. Plasta in och ställ i kylen minst 1 timme.
    5. Ta ut degen och kavla mellan 2 st bakplåtspapper och ställ i frysen i minst 2 timmar eller helst över natten.
    6. Ta ut degen och skär ut ca 30 cm diameter ring eller samma storlek som din form med extra 5 cm i diameter. Tryck ner degen i din form med mördegen.
    7. Nagga hål med en gaffel över degen och baka den i varmluft 180 grader mellan10-12 minuter tills den fått en gyllene färg på kanterna och är genombakad i botten.
    8. För att skydda pajskalet från att bli fuktigt av yuzukrämen, pensla pajskalet med uppvispat ägg så snart du tar ut formen ur ugnen.
    9. Låt pajskalet svalna helt.

    Yuzukräm

    1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i cirka 10 minuter.
    2. Blanda socker, äggulor och yuzu juice i en skål och värm över ett vattenbad under omrörning tills det tjocknar, ungefär vid 84-85 grader. Ta kastrullen från värmen.
    3. Lägg in gelatinet i krämen och låt den svalna till 60 grader.
    4. Mixa ner smöret med stavmixer.
    5. Häll krämen i pajskal och ställ in den i kylen tills krämen har satt sig, cirka 2-3 timmar, men gärna över natten.

    Italiensk maräng

    1. Koka vatten och socker till 115 grader. Då ska du börja vispa äggvitan.
    2. När sockerlagen når 121 grader, häll ner den i äggvitan i en tunn stråle samtidigt som du vispar på låg hastighet.
    3. Vispa tills marängen är ljummen och att du har en fast form.
    4. Spritsa pajen med maräng som du önskar.